Koiran pitkittynyt stressi

08.07.2024

Stressi on koiran elimistön reaktio kuormitukseen tai ärsykkeeseen. Koiran kokema stressi voidaan jakaa akuuttiin ja krooniseen eli pitkittyneeseen stressiin. Yleensä tunnistamme koiran akuutin eli lyhytkestoisen stressin helposti. Koira voi esimerkiksi läähättää, äännellä, olla levoton tai hilseillä pelottavassa tai jännittävässä tilanteessa kuten eläinlääkärissä. Akuutti stressi on myös hyödyllistä, sillä se nostaa koiran valmiustilaa, lisää lihasten verenkiertoa ja nostaa sydämen sykettä. Näin koira on valmis esimerkiksi pakenemaan uhkaavasta tilanteesta.

Krooninen eli pitkittynyt stressi syntyy, kun koira ei pääse riittävästi palautumaan stressaavista tilanteista tai stressi on jatkuvaa. Kroonisen stressin tunnistaminen on usein akuuttia stressiä vaikeampaa, sillä muutokset voivat olla hienovaraisia ja muodostua pikkuhiljaa pidemmän ajan sisällä.

Pitkittynyt stressi vaikuttaa kielteisesti koiran fysiologiaan ja hyvinvointiin. Se esimerkiksi heikentää koiran immuunipuolustusta, lisääntymiskykyä ja muistia, ja voi aiheuttaa erilaisia käytöshaasteita. Koira voi olla kiihtynyt, se voi raapia itseään pakonomaisesti tai tuhota tavaroita kotona. Myös ruoansulatus alkaa usein oireilla. Stressaantuneen koiran ruoansulatus voi häiriintyä, mahalaukun happamuus vähentyä ja jopa suolen läpäisevyys muuttua. Tämä voi näkyä koirassa esimerkiksi toistuvana ripulointina tai närästyksenä, johon ei usein löydy selkeää syytä tai apua. Myös erilaisia yliherkkyyksiä voi syntyä.

Kroonisen stressin aiheuttamia ruoansulatusvaivoja ei voi korjata pelkällä ruokavaliolla, vaan stressin aiheuttajat on tunnistettava ja koiran stressitaso on saatava laskemaan. Tämä vaatii omistajalta sitoutumista ja oman koiransa käytöksen tuntemista, ja käytöshaasteiden kohdalla myös eläintenkouluttajan apu voi olla tarpeen.

Koiran hyvinvointia tukeva arki on avainasemassa stressinhallinnassa. Koirat kaipaavat arkeensa rutiineja, ennakoitavuutta ja lajityypillisten tarpeidensa tyydyttämistä. Koiran palautumista stressistä voi edesauttaa myös tarjoamalla sille stressiä laskevaa puuhaa. Esimerkiksi kiireetön, koirantahtinen ulkoilu sekä haistelumahdollisuudet ja nenätyö rauhoittavat koiraa. Myös pureskelu ja nuoleminen ovat koiralle rauhoittavaa tekemistä, ja näistä nauttivalle koiralle voi tarjota esimerkiksi rustoluita säännöllisesti. Jos koira pitää kosketuksesta, on yhteinen köllöttely ja rapsuttelu myös oivallinen tapa laskea koiran stressiä.

Stressin minioppaaseen olen koonnut 5 oikeasti toimivaa keinoa, jolla saat vähennettyä koirasi stressiä 👇👇

Pitkittynyt stressi voi aiheuttaa koiralle mahavaivoja.
Pitkittynyt stressi voi aiheuttaa koiralle mahavaivoja.