Onko raakaruokinta turvallista?
Lemmikkien raakaruokaan liittyy aina kypsennettyjä tuotteita suurempia mikrobiologisia riskejä. Erityisesti huolimaton käsittely voi altistaa myös meidät ihmiset ruoassa mahdollisesti oleville haitallisille mikrobeille. Hyvää hygieniaa noudattamalla riskejä voidaan kuitenkin pienentää, joten siihen tulee kiinnittää aina huomiota ruokia käsitellessä.
On hyvä muistaa, että kaikkeen ruokaan liittyy aina riskejä, vaikka se olisi kypsennetty valmistusvaiheessa. Esimerkiksi salmonellalöytöjä on tehty eläintenruoaista mm. kuivatuista lampaankorvista, mutta myös elintarvikkeista kuten salamista ja pistaasipähkinöistä. Myös muuta haitallista kuten torjunta-aineita, bakteerilöydöksiä, homeita ja metallinpaloja niin eläinten ruoista kuin elintarvikkeista on löydetty. Täysin riskitöntä ruokaa ei siis valitettavasti ole olemassa, joten riskejä on hyvä suhteuttaa.
Koira altistuvat erilaisille mikrobeille päivittäin. Ne haistelevat toisten koirien ulosteita, kaivelevat maata ja tutkivat eteen osuvia roskia. Koirien elimistö on sopeutunut kohtaamaan bakteereita paremmin kuin ihmisten elimistö, ja terveen koiran vastustuskyky sietää nämä.
Ruoan välityksellä tarttuvat loiset eivät lisäänny ruoaksi käytettävässä eläimessä. Useimmiten loisten rakkulamuodot ja toukat tuhoutuvat, kun lihaa pakastetaan muutaman päivän ajan vähintään -18 pakkasasteessa. Esimerkiksi järvikaloihin liittyvä lapamatoriski saadaan siis selätettyä pakastamalla kaloja riittävän pitkään.
Voit minimoida raakaruokintaan liittyviä mikrobiriskejä noudattamalla aina vähitään seuraavia ohjenuoria:
- Säilytä lemmikin ruoat pakasteessa ja jääkaapissa suljetuissa pakkauksissa ja erillään elintarvikkeista. Huomioi myös, ettei sulamisnestettä pääse leviämään jääkaappiin ja muihin tuotteisiin sulatuksen aikana.
- Sulata vain tarvittava määrä ruokaa kerrallaan ja käytä se mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.
- Käytä koiran ruoille omia astioita, veitsiä leikkuulautoja ym., ja pese ne heti käytön jälkeen.
- Pese myös pinnat huolellisesti ruoan käsittelyn jälkeen. Tätä voi tehostaa käyttämällä desinfioivaa keittiösuihketta.
- Käytä ruoan käsittelyssä kumihanskoja tai pese kädet aina heti ruokaan koskettuasi.
- Pese lemmikin vesikuppi ja sen ympäristö päivittäin, sillä bakteerit viihtyvät kosteassa ympäristössä hyvin.
- Huolehdi, että ruokien kylmäketju ei katkea, kun kuljetat ne kaupasta kotiin. Erityisesti kesällä koiranruokakaupoille on hyvä pakata mukaan kylmäkalleja. Älä anna koiralle ruokaa, jonka kylmäketju on katkennut.
- Suosi suomalaisia tuotteita, joissa esimerkiksi salmonellahavainnot ovat huomattavan vähäisiä.
- Kerää koirasi kakat aina pois luonnosta ja lenkkipolkujen varrelta.
- Älä anna koiralle pilaantunutta ruokaa.
